Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να κοιτάξουμε ακόμα πιο μπροστά!

Αφήνουμε στη στασιμότητα του τραγικού παρελθόντος τους όσους εμφανίζονται ως «χρυσές εφεδρείες» την ώρα που τους προσπερνά η πραγματικότητα.

Μετά το φιάσκο και την αυτοέκθεση της φθηνής κομματικής επικοινωνίας της ΝΔ πανελλαδικά και τοπικά, ένιωσε την ανάγκη τοποθέτησης κι ο επικεφαλής της Νέας Πνοής Βριλησσίων κ. Ιωαννίδης. Και τι θέλησε να… τονίσει; Τις εκτιμήσεις-υποθέσεις του για τις πολιτικές συμπαρατάξεις, συμπάθειες, προσεγγίσεις, απόψεις κλπ ορισμένων στελεχών άλλων παρατάξεων, κι αυτό από θέση σχολιαστή. Δηλαδή,ΤΙΠΟΤΑ. Τουλάχιστον τίποτα παραπάνω από μια ακόμα ανέξοδη εμφάνιση του στυλ «είμαι κι εγώ εδώ», κάτι σαν υπενθύμιση μιας "χρυσής εφεδρείας" του Δήμου, από όπου κι αν προέρχεται, ακόμα κι από το παρελθόν της άπνοης υπερδεκαετούς βουρκωμένης διαχείρισης που όλοι βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε από τα απόνερα σοβαρών παθογενειών της  στην πόλη μας.

Όμως το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και έχει απαντηθεί οριστικά από τους πολίτες των Βριλησσίων, σε ό,τι αφορά ιδίως στα δημοτικά πράγματα. Η εποχή της υποχώρησης από τη διαφύλαξη και αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων και χώρων για τον προσωρινό ή διαρκή σφετερισμό  τους από φαλιρισμένους ή μη ιδιώτες και… «κάθε καρυδιάς καρύδι», η εποχή απαξίωσης και απομείωσης υποδομών και εργαζομένων στη βάση των άγριων νεοφιλελεύθερων επιλογών Μητσοτάκη με τις ευλογίες και τις επιταγές της τρόικας, η για οποιουσδήποτε λόγους πεισματική αντίσταση στις περιβαλλοντικά, οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες, αναβαθμισμένες και συμφέρουσες σύγχρονες ευρωπαϊκές πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων με προσκόλληση στην οπισθοδρόμηση εναπόθεσης συμμείκτων απορριμμάτων στα βουνά της Αττικής μας, η αδιαφάνεια για την κάλυψη της αναχρονιστικής μεθοδολογίας των προσωπικών  εξυπηρετήσεων του κομματικού-παραταξιακού μηχανισμού  και των κάθε λογής ημετέρων και κολλητών για την αναπαραγωγή στην εξουσία, οι επιδείξεις δημοτικής φιλανθρωπίας αντί της δόμησης στέρεων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και ουσιαστικής ενδυνάμωσης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων,  το εν γένει κρύψιμο των προβλημάτων «κάτω από το χαλάκι» με την ελπίδα ότι δεν θα μας πάρουν χαμπάρι λόγω του καλού επιπέδου υποδομών και λειτουργίας που κληρονομήσαμε και αντέχουν «λίγο ακόμα…» ώστε να μας κρατήσουν στην καρέκλα, ευτυχώς παρήλθε με την ενσυνείδητη απόφαση της τοπικής μας κοινωνίας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Και η εντολή αυτή στην δημοτική μας παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» και τον επικεφαλής μας και σημερινό Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη  δεν γυρίζει πίσω. Δεν γυρίζει πίσω γιατί δεν αποτέλεσε ένα παραταξιακό προνόμιο επιτυχίας, αλλά ένα ευρύτερο τοπικό κοινωνικό αίτημα για μια πιο συλλογική νέα εποχή στον αντίποδα του παταγωδώς αποτυχημένου (ψευδεπίγραφου) ατομικιστικού ευδαιμονισμού που κατέρρευσε με κρότο.

Αντίθετα, η λαϊκή εντολή στη συνέχεια μπορεί και πρέπει να κοιτάξει και ακόμα πιο μπροστά, ανάλογα  με το πώς κρίνουν οι πολίτες τις δημοτικές παρατάξεις και το πώς αυτές προχωρούν στην επόμενη ημέρα διαμορφούμενες ως τεκμηριωμένα και στην πράξη αξιότερες και κοινωνικά χρήσιμες για τη συνέχεια. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και πρώτοι ανάμεσα σε αυτούς τα μέλη της δημοτικής παράταξης που στην προηγούμενη φάση βρέθηκε καλύτερα προετοιμασμένη για τη στιγμή της (εν)αλλαγής και, φυσικά,  όσοι από εμάς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ευθύνης αυτής της πολυδιάστατης εξέλιξης για τον τόπο μας.  

Κάποια ενδιαφέροντα και θετικά γίνονται, κάποιες βάσεις για σημαντικές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση πραγματοποιούνται. Μένει, όμως, πολλά ακόμα να γίνουν, για τα οποία περιττεύει η επανάπαυση και ο εφησυχασμός, χρειάζεται μαζί με την αδιαπραγμάτευτη καθημερινή απόδειξη έργου και αγώνας αλληλοκατανόησης και συναντίληψης και οπωσδήποτε ειλικρινούς και ουσιαστικής ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, πολιτικής και ιδιαίτερα κοινωνικής.

Το παρόν δεν εγγυάται τίποτα απολύτως για το μέλλον αν η επιτυχία οριστεί με λάθος όρους, αντίθετα τώρα είναι η ώρα των ουσιαστικών δημοκρατικών, προοδευτικών και ριζοσπαστικών συγκλίσεων για βαθιές παραγωγικές τομές στην τοπική μας κοινωνία και στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. 

Για την απομάκρυνση της πόλης μας από την κυριαρχία του παραγοντισμού στην τοπική πολιτική και την επένδυση στις «τσάμπα» εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και ιστοσελίδες. Είναι αποδεκτό ότι κι αυτά χρειάζονται στην καθημερινότητα της τοπικής ζωής, αλλά για εκείνους που η κοινωνία τους αναθέτει να τραβήξουν μπροστά η έμφαση είναι αναγκαστικά στο έργο, κι οπωσδήποτε στην υπερκέραση ενός σαφώς υψηλότερου πήχυ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου