Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Frequently Asked Questions about Al6s 
Πώς αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Δήμο Βριλησσίων;
Δεν το αποφάσισα σήμερα και δεν είναι μία παρορμητική απόφαση. Με τα δρώμενα στο Δήμο Βριλησσίων, ασχολούμαι τα τελευταία 10 χρόνια. Στην παρούσα στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος των σπουδών μου και έχοντας αναπτύξει μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το τι μπορώ να προσφέρω στην περιοχή μου, θέλησα να διεκδικήσω και την ψήφο σας.  Στην απόφαση μου αυτή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η υποψηφιότητα του Ξένου Μανιατογιάννη, ως υποψήφιου Δημάρχου με τον συνδυασμό που συμμετέχω «Βριλήσσια – Δήμος Δημιουργίας», που με έπεισε ότι οι θέσεις, οι αρχές και το όραμά του για τα Βριλήσσια,  συνταυτίζονται με την εικόνα που έχω κι εγώ για την περιοχή που ζω.
 Γιατί τώρα;
Επειδή το πολιτικό μου αισθητήριο, μου χτυπάει «καμπανάκια». Επειδή η περιρρέουσα πολιτική πραγματικότητα και η παρηκμασμένη πολιτική σκηνή, έχει δημιουργήσει σε όλους μας μία αποστροφή και ένα αίσθημα ανάγκης για κάτι δημιουργικό. Δεν μπορεί να γίνει όμως από μόνο του. Χρειάζονται άνθρωποι με όρεξη και όραμα. Άνθρωποι σαν τον Ξένο Μανιατογιάννη, αξίζει να υποστηριχθούν δυναμικά για να απεγκλωβιστούμε από μία διαχειριστική λογική και τη στασιμότητα. Κάποια στιγμή όλοι μας ερχόμαστε προ των ευθυνών μας. Επειδή η κριτική είναι χρήσιμη, αλλά ακόμα πιο αναγκαία είναι η δράση. Και η ευθύνη αυτή, καλώς ή κακώς, πέφτει πάνω στην γενιά μας.
Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές; 
Δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση που να μην είναι κρίσιμη και σημαντική. Οι δημοτικές εκλογές έχουν απλά ένα πιο προσωπικό χαρακτήρα. Αφορούν την γειτονιά μας, τον τόπο που κατοικούμε και εμπλέκονται σε αυτές άνθρωποι που γνωρίζουμε προσωπικά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν στην διοίκηση ενός Δήμου, άνθρωποι μέσα από την κοινωνία, με πραγματική αγάπη για την περιοχή τους και όρεξη να βοηθήσουν την περιοχή τους και τους συνδημότες τους.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα των Βριλησσίων;
Τα Βριλήσσια, συγκριτικά και με άλλους Δήμους, αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ένα όμορφο προάστιο. Η ανάπτυξη όμως, όπως όλα τα πράγματα, έχει αγγίξει ένα όριο, εμφανίζοντας συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της περιοχής. Γι αυτό υπάρχει η ανάγκη μίας «Βιώσιμης Διακυβέρνησης», που εντάσσει μία νέα φιλοσοφία στην ανάπτυξη της κάθε περιοχής.
Μήπως αυτή η πρόταση της «βιώσιμης ανάπτυξης» αποτελεί την «νέα καραμέλα;»
Από την δική μου πλευρά, θα έλεγα: «Μακάρι όλοι να είχαν στο μυαλό τους αυτή τη μορφή ανάπτυξης» και να δούλευαν προς αυτόν τον σκοπό. Η «βιώσιμη ανάπτυξη», δεν είναι ούτε μαγική συνταγή, ούτε η «κότα με τα χρυσά αβγά». Αποτελεί έναν βασικό προσανατολισμό, που βλέπει μία οικονομική μεγέθυνση των ανθρώπινων κοινωνιών, αποδίδοντας ταυτόχρονα την ίδια αξία και σημασία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Σε θεωρητικό επίπεδο, υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε κανένα επίπεδο, αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να αδιαφορούμε για τις βασικές κοινωνικές αξίες. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να το είχαν αντιληφθεί όλοι χρόνια πριν. Αν ο προσανατολισμός αυτός, στην πολιτική του εφαρμογή, μένει κενός περιεχομένου, φυσικά και αποτελεί απλά μία «νέα καραμέλα». Αν αντίθετα, από την στιγμή που υπάρχει αυτή η συνειδητοποίηση, υπάρξει κι ένας σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση, με την ενσωμάτωση όλων των χρησίμων στοιχείων που προσφέρει η νέα εποχή, της τεχνολογίας και της γνώσης, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε.
Γιατί νόμίζω ότι έλλειψη αλληλοσεβασμού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα ;
Επειδή αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό φαίνεται. Είναι μία κοινωνική παθογένεια, η οποία ειδικά στα πλαίσια ενός Δήμου, η σημασία της είναι μεγάλη. Πώς μπορείς να δημιουργήσεις κάτι αν το βασικό σου κίνητρο είναι το «εγώ». Οι κοινωνίες, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, είναι ανθρώπινα σύνολα. Φυσικά κι όπου εκλείπει ο αλληλοσεβασμός, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία μίας κοινωνίας.

Τι θέλω για τα Βριλήσσια;
Τα Βριλήσσια, τα αγαπάω, είναι η περιοχή με την οποία έχω συνδέσει τα μαθητικά και εφηβικά μου χρόνια και πάντα θα μου έρχονται στο μυαλό έτσι. Θα ήταν υπερβολή να αρχίσω να απαρίθμώ όλες τις παρεμβάσεις που προτείνουμε ως συνδυασμός στο προγραμμά μας. Αν και μπορεί να φανεί πολύ στημένη απάντηση, αλλά όντως θέλω τα Βριλήσσια να γίνουν ένας "Δήμος Δημιουργίας". Ένας Δήμος που οι δημότες θα μπορούν να ζουν ποιοτικά, ένας Δήμος που θα μπορεί να "αγκαλιάζει" τις ανάκες όλων, των οικογενειών, των παιδιών, του επαγγελματία, του ηλικιωμενου, του νέου, ένας Δήμος που θα δίνει ευκαιρίες και θα υποστηρίζει τους δημότες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου